Dit zei Andrew Tyrie, voorzitter van de Treasury Commissie, gisteren in het Britse Lagerhuis. “Meer dan zeven jaar na de laatste crash is de bankenindustrie nog steeds een bedreiging voor de economie”.

bankencrisis

Alles lijkt er op dat de geesten rijp gemaakt worden voor een nieuwe financiële crisis. Het is algemeen bekend dat sinds de bankencrisis in 2008 de problemen niet werden opgelost maar vooruitgeschoven zijn. De schuldenberg waardoor het systeem indertijd vast liep is niet weggewerkt maar juist verder gegroeid. “Te veel instellingen zijn nog steeds ‘too big to fail’,” waarschuwde de voorzitter van de Treasury Commissie.

Tijdens een toespraak in Londen zei Tyrie dat parlementsleden is verteld dat de grote Britse banken nog steeds niet in een positie verkeren om grote klappen op te vangen. “Dit is onaanvaardbaar voor de overheidsfinanciën en politiek onhoudbaar,” zei hij. “De steun voor een bail-out bij de belastingbetaler is, op zijn zachtst gezegd, laag. Het publiek is momenteel te kwetsbaar om banken te redden die niet mogen omvallen.”

Hij waarschuwde dat de toezichthouders zich niet onder druk moeten laten zetten door de banken. “De toezichthouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze een grote bank failliet kunnen laten gaan, zonder ernstige besmettingsrisico,” aldus Tyrie.

Later deze week verschijnt er een onderzoek naar de Schotse bank HBOS die tijdens de bankencrisis overgenomen werd door Lloyds. De nieuwe bank werd later gered met £ 20 miljard aan belastinggeld. Gelijktijdig met het HBOS-rapport verschijnt een onderzoek naar de handelswijze van de toezichthouder ten tijde van het omvallen van de bank.

Herald Scotland, Taxpayers would still have to bail out banks in another financial crisis

Advertenties