De lage olieprijzen zorgen er voor dat het niet langer rendabel is om olie of gas uit diep liggend gesteente te halen. Het zogenaamde fracking is momenteel onbetaalbaar.

fracking

De prijs van een vat ruwe olie is gedaald tot rond de 30 Dollar. Een prijs waarvoor oliemaatschappijen het spul bijna niet meer kostendekkend uit de grond krijgen. Analisten denken dat de olieprijs voorlopig nog wel even aan de lage kant blijft. Sommigen verwachten zelfs dat het richting de 20 Dollar per vat gaat. De olieprijs staat al maanden onder druk omdat wereldwijd de vraag naar ruwe olie terugvalt en Saoedische oliemaatschappijen hun productie kost wat kost op peil houden. Dit zorgt voor een overaanbod en hierdoor zijn de prijzen ongeveer 70 procent gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in de zomer van 2014.

Voor producenten die de gewraakte fracking-methode gebruiken, om olie of gas met behulp van chemicaliën uit diep liggend gesteente te halen, breken barre tijden aan. Fracking is aanzienlijk duurder dan oliewinning uit conventionele bronnen. Een analist verklaarde aan de zender CNBC dat fracking alleen rendabel is vanaf 70 Dollar per vat. “De helft van de huidige producenten hebben op dit ogenblik geen bestaansrecht. Zelfs met het door optimisten voorspelde prijsherstel van tussen de 50, 60 Dollar, blijft het moeilijk. Ze hebben minimaal 70 Dollar per vat nodig om te overleven.” De analist verwacht dat de helft van de Amerikaanse schalieolie producenten over de kop gaat als de prijs niet snel aantrekt.

Volgens deze analist houdt Saoedi-Arabië de olieproductie op het oude peil om zo de Amerikaanse schalie-producenten een hak te zetten. De Saoedi’s zorgen ook voor economische misère in Rusland en Iran, die beiden afhankelijk zijn van inkomsten uit olie.

CNBC, Half of US shale drillers may go bankrupt: Oppenheimer’s Gheit

Advertenties