Op de achtergrond van het verhitte TTIP-debat sluimert een ander vrijhandelsverdrag waarvan de besprekingen zich buiten het zicht afspelen. 23 landen, waaronder de EU, onderhandelen over het TISA verdrag. Een akkoord dat ons verplicht alle publieke diensten te privatiseren. WikiLeaks wist beslag te leggen op documenten die laten zien hoe straks de privatisering van openbare instellingen over de hele wereld wordt afgedwongen.

geprivatiseerd_onderwijs

Over het Trade In Services Agreement (TISA), ofwel het Handel in Diensten Akkoord, onderhandelen momenteel onder meer Australië, Canada, Chili, Taiwan, Colombia, Costa Rica, de Europese Unie, Hong Kong, IJsland, Israël, Japan, Korea, Liechtenstein, Mauritius, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Panama, Peru, Zwitserland, Turkije, en de Verenigde Staten. Het overleg vindt in het diepste geheim plaats in de ambassade van de VS in Zwitserland onder de vlag van de Wereld Handels Organisatie (WHO).

Als de gesprekken aan het eind van dit jaar achter de rug zijn is het een kwestie van tijd vooraleer de EU haar poorten moet openen voor buitenlandse bedrijven. De multinationals kunnen dan een bod uitbrengen op bijvoorbeeld de watervoorziening, publieke omroep en de politie. Ze zijn ook toegestaan om in ons land opleidingen met winstbejag te introduceren dat de concurrentie kan aangaan met ons publieke onderwijs. Daarnaast mag een onderwijsinstelling niet meer zelf zijn lesmateriaal vervaardigen maar moet het de vrije markt op. Een Amerikaans systeem waarin het recht van de sterkste geldt wordt zo realiteit in de rest van de wereld.

“Staatsbedrijven zullen zeker blijven bestaan, maar de voordelen en de speciale behandeling die ze van hun overheden krijgen zijn dan voorgoed voorbij.” Dit zegt Claude Barfield, een voormalig adviseur van het ministerie van Handel onder president Reagan. “Overheidsinstellingen krijgen dezelfde behandeling als private ondernemingen.”

Mocht een bepaalde privatisering mislukken dan is het voor de overheid onmogelijk om deze ongedaan te maken. Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal van een private onderneming die in Canada een vergunning kreeg om drinkwater uit een bron te halen. De firma ging failliet en voor de plaatselijke autoriteiten was het juridisch onmogelijk om de stilgevallen watervoorziening draaiende te houden met alle gevolgen van dien. Er moest worden gewacht tot een andere onderneming bereid was de licentie over te nemen.

Met de TISA bepalingen in de hand wordt het voor multinationals een peulenschil om binnenlandse regelgeving aan te vechten. Ook als deze bedrijven niet aanwezig zijn in dat land. “Deze privatisering van openbare diensten is een volgende stap naar de commercialisering van staatsbedrijven op de neoliberale agenda van de Grote Drie”, vertelt een WikiLeaks verklaring.

Deze Grote Drie zijn TISA, TPP, het controversiële Trans-Pacific Partnership, een handelsverdrag die de Verenigde Staten en 11 Aziatische landen hebben afgerond maar nog niet geratificeerd. En dan is er het beruchte Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, waarover Amerikaanse en Europese diplomaten nu onderhandelen. Europese functionarissen hopen dat de TISA gesprekken afgesloten worden voor het einde van het jaar. De EU onderhandelaars hebben er bij de landen op aangedrongen hun bedenkingen te laten varen.

VICE News, Wikileaks Says Secretive Trade Agreement Paves Way to ‘Corporatization of Public Services’

Education International, TISA briefing note

Advertenties