FBI directeur James Comey heeft tijdens een conferentie in Washington laten ontvallen dat hij de camera in zijn laptop heeft afgeplakt. “Het is niet raar dat de FBI-directeur om zijn persoonlijke veiligheid geeft,” aldus Comey die ook laat doorschemeren dat het niet alleen hackers zijn die willen zien wat je thuis allemaal uitspookt.

afgeplakte_webcam

Eerder dit jaar haalde Mark Zuckerberg het nieuws toen hij liet weten zijn webcam en ingebouwde microfoon om dezelfde reden te hebben dicht geplakt. Nu onthult ook de directeur van de FBI een identieke ingreep.

“Je gaat een regeringsgebouw binnen en op elk beeldscherm zit een cameraatje dat een klepje heeft waarmee je deze kan afsluiten. Zo kunnen er geen ongewenste types meekijken.” James Comey voegt er aan toe dat hij dit een goede zaak vindt. “Mensen doen toch ook hun autodeuren op slot, zorgen er voor dat ‘s nachts de deuren goed afgesloten zijn en gebruiken hun alarmsystemen?”

Maar volgens sommigen is Comey schijnheilig omdat de FBI op dit moment in gevecht is met Apple om volledig toegang te krijgen tot de iPhone. Dit vanwege een afgesloten Smartphone van een van de verdachten van de aanslagen in San Bernardino eind 2015. Apple werkt vooralsnog niet echt mee om zijn iPhone open te stellen voor de veiligheidsdiensten. Duidelijk is dat het niet alleen hackers zijn die willen meekijken met je webcam. Ook de overheid wil gluren.

Het hoofd van de FBI loopt nu al een tijdje rond met een stuk tape op de webcam van zijn laptop. Volgens hem is het stukje plakband voor iedereen een kleine moeite om te zorgen voor extra veiligheid.

Advertenties